A mézről

A mézről...

A mézről általánosan

A méz könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz, amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket. Sokkal több, mint édesség vagy édesítőszer. Egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású élelmiszer, melyet a szerves savai idéznek elő. Illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavító hatásúak. Cukrai könnyen felszívódnak.

A mézben számos enzim található, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer akadálytalan munkájához. Ezek az enzimek olyan anyagok, amelyek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Lerövidítik a gyógyulási időt, javítják a vérkeringést és felgyorsítják a véralvadást.   

Nyomelemekben - kalcium, magnézium, jód, vas, réz, cink, kobalt, nátrium, foszfor, mangán, kén - és vitaminokban - A, B1, B2, B3, B6, C, E, folsav és biotin - gazdag készítmény. A mézben különböző fehérjék, növényi festékanyagok, aromaanyagok és szőlőcukor találhatók. 

Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a máj méregtelenítő munkáját, enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Epe- és hasnyálmirigy megbetegedéseknél is sikerrel alkalmazható. Kitűnő baktériumölő hatású. Sebek, gyulladások gyógyítására már az ókori egyiptomiak is felhasználták a mézet. Néhány mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is. 

A méz összességében egy olyan teljes értékű táplálék, amely a gyógyhatások mellett a fáradtság és kimerültség tüneteinek orvoslására is azonnali segítséget nyújt. Rendkívül magas tápanyagtartalma és gyors felszívódása miatt percekkel az elfogyasztása után érezteti hatását és energikusabbnak érezhetjük magunkat tőle. Számos sportoló fogyaszt edzés előtt mézet, hogy még nagyobb lendülettel végezze a napi edzésadagot.

A méz színe és aromája nagymértékben függ származásától. Friss állapotban többnyire átlátszó, azonban hosszabb állás során egyes mézfajták kikristályosodhatnak. A kristályosodás elsősorban a szőlő- és gyümölcscukor arányának összetételétől függ. A besűrűsödött méz azonban nem veszíti el belső értékeit. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha óvatosan melegítjük, azonban 40 C° fölött már károsodik a minősége.

Több, mint háromszáz változata ismert, melyek színükben és ízükben is eltérhetnek egymástól. Legjellegzetesebb tulajdonságaikat a származási helyük, vagyis az adott virágok nektárjai határozzák meg.

Méz és mézfajták

A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 45 °C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani, viszont idővel újra kristályosodik. Nagymértékben függ a kristályosodás a méz fajtájától is. Egyes mézek hamarabb kristályosodnak (repceméz, napraforgóméz). A teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet. Ajánlott az esti étkezéshez a mézfogyasztás, mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.

A méz kevésbé hizlal, ugyanis: 

 • A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik el. 
 • A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.
 • A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat. 
 • Egyes mézfajták (mentaméz, káposztaméz) vízhajtó hatásúak, súlycsökkenést idéznek elő. 
 • A méz légmentesen lezárva sohasem romlik meg. De a levegővel érintkezve vizet vesz fel, erjedésnek indulhat. Veszélye csökken ha jó minőségű, kis víztartalmú mézet vásárolunk. 

A méhek a virágokból nektárt és virágport gyűjtenek. A nektárból készül méz, míg a virágpor közben "szennyezi" a nektárt. A virágport a hátsó lábukon lévő kosárban, a nektárt a mézgyomrukban szállítják a kaptárba. Már szállításkor elkezdődik egy átalakulás a méh mézgyomrában. A kaptárban a nektárt méhsejtbe teszik. Ekkor még a magas víztartalmú nektárt a méhek sűrítik és elpárologtatják a fölösleges víz mennyiséget. Ha a méz megfelelően megsűrűsödött, a méhek a sejteket viasszal borítják be. Párologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szőlőcukorra és gyümölcscukorra bomlik le. Ennek hatására lesz a méz elég tömény ahhoz, hogy élesztők és más mikroorganizmusok ne szaporodjanak el benne. A párologtatást a kaptárban a fiatalabb munkásméhek végzik. A kaptárból a páratartalmat pedig szárnyaik csapdosásával ventilátor módon hajtják ki. A káros, nem mézbe való anyagokat is mézgyomrukban szűrik ki. A nektár a cukron kívül más vegyületeket is tartalmaz, amelyek különböző ízt és illatot kölcsönöznek a mézeknek.

Ha méz víztartalma elérte a megfelelő szintet - melyet a méhész abból állapít meg, hogy a mézes sejtek több mint fele viasszal le van fedve - s a méhek a szükségesnél több nektárt gyűjtöttek, akkor kezdődik meg a pergetés. A szó utal a technikára, ugyanis a mézes kereteket centrifugális erőnek teszik ki, s kicsapódik a méz a pergető falára, mely a gyűjtő edénybe folyik. A folyamat megkezdése előtt viszont el kell venni a mézes lépeket a méhektől, melyet féltve őriznek. Ehhez segítség a méhésznek a méhész overál és a füstölő, mellyel megfélemlíti a méheket. Az elszedett mézes kereteket egy a méhektől elzárt helységbe szállítják, ahol megkezdődik a lefedett sejtekről a viasz réteg eltávolítása. Ezután kerül a keret a pergetőbe. A kipergetett mézet megszűrik a viaszmorzsáktól, s tároló edénybe kerül. Pár nap állás után a még mézben maradt levegő és viaszdarabkák a méz tetejére kerül a méz nagy fajsúlya miatt. Ennek eltávolítása után beszélünk termelői mézről. Fontos megemlíteni, hogy minden egyes folyamatnál be kell tartani a higiéniai szabályokat. A mézzel érintkező edényeknek pedig saválló rozsdamentes anyagból kell készülnie. 

Ahhoz hogy a termelői méz a fogyasztóhoz jusson már nincs más hátra mint a méz palackozására. Ez különböző méretű egységekbe történhet. A legáltalánosabb az 1 kilogrammos kiszerelés mely körülbelül 0,72 liter. 

Ha a méz a tárolás folyamán megkristályosodik, mely természetes folyamat és a méz minőségét nem befolyásolja, akkor ahhoz hogy a méz visszanyerje folyékony állapotát melegíteni szükséges. Fontos hogy a méz hőmérséklete sehol se haladja meg a 45 C fokot.

Történhet még a méz palackozása krémméz formájában is. Ez Magyarországon sajnos kevésbé ismert. 

Akácméz

Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas. Akácvirág illatú. Területtől függően csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz. Jó fertőtlenítő. Köhögés ellen ajánlott. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt már Hungaricumnak számít.

Napraforgóméz

Erős karakteres ízű, kesernyés, savanykás. Aranysárga színű. Nagyon gyorsan kristályosodik. Nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára, s fölötte marad egy híg réteg. Élelmiszer alapanyagnak kiváló a színező hatása és erős íze miatt. Emiatt elsősorban sütéshez főzéshez ajánlatos. Savtúltengést kiváltó hatású.

Repceméz

Durva ízű méz. Ezért inkább sütőiparban használatos.Sárga színű míg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor szinte fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. Krémméz előállítására alkalmas. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav túltengést.

Vegyes virágméz

Nem fajtaméz. Gyűjtőnévként szolgál. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe, íze sokféle lehet. A vegyes virágméz születhet a mézüzemben történő többféle méz keverékéből is. Színe általában sötétebb sárgás barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik. Külön említést a tavaszi virágméz érdemel, mely kiemelkedik kellemes ízével és illatával. Többnyire gyümölcs-, galagonya-, vadrózsa és akácvirág nektárjából tevődik össze. 

Hársméz

Íze kesernyés fűszerezett. Színe a gyűjtés idejétől függ (világos sárgától a sötét sárgáig). Erősen hársfavirág illatú. Lassan kristályosodik. Hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is kiválló hatású. Viszont főzéshez nem ajánlott a kesernyés íze miatt.

Selyemfű méz (vaddohány-, selyemkóróméz)

Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű. Kissé vaníliás. Illatos méz.. Világos barna színű. Lassan kristályosodik. Kicsi a virágportartalma, ezért virágporérzékenyeknek ajánlott. Nyers ételek különleges ízesítője. Hungaricumnak számít. 

Gesztenyeméz

Kesernyés utóízű. Gesztenyevirág illatú. Színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig lehetséges. Főzéshez íze miatt nem ajánlott. Magas ásványianyag-tartalmával tűnik ki. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Étvágytalanságra kiváló ellenszer. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas.

Facéliaméz (mézontófűméz)

Facélia virágára emlékeztető ízű és enyhe illatú méz. Világos áttetsző színű. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Általában a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba. 

Édesharmatméz

Nem a virágok nektárjából készül. A növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Markáns ízű enyhe illatú méz. Nagyon sötét, szinte fekete színű. Virágportartalma kicsi. Fenyőerdőkben gyakran előforduló jelenség a mézharmat. Forgalomba kerülő fenyőméz elnevezés tévesen innen ered. Közepesen kristályosodó méz. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású.

Somkóróméz

Vanília ízű méz. Jellegzetes illatú. Világos színű. Lassan kristályosodik. Önmagában fogyasztandó, igazi desszertméz.

Szolidágóméz

Zamatos fűszeres ízű méz. íze is erős illatú. Sötétbarna színű. Aránylag gyorsan kristályosodik. Önmagában fogyasztandó vagy italok ízesítésére alkalmas.

A méz élettani hatásai

A méz többet jelent mint édesség. Manapság, amikor sok szó esik a természetes táplálkozásról, a méz és a mézzel készült ételek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, s a méz pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríthetetlen. 

 • 1 kg mézben található tápanyag egyenértékű 50 db tojással, 25 db banánnal, 40 db naranccsal, 1,6 kg marhahússal.
 • A méz cukortartalmának több mint 80%-a azonnal felszívódik ezért nem terheli a hasnyálmirigyet.
 • 11 féle vitamint (C, B, H, P), kb. 30 féle ásványi anyagot, 19 féle aminosavakat és enzimeket tartalmaz. 
 • A méz egyik legismertebb hatása az izmok munkaképességének a segítése. A szív izomzatára is jótékony hatással van. Pozitív hatást képes elérni szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, hipertónia, torokgyulladás, gége- és légcsőhurut gyógyításánál. 
 • A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi. 
 • A méz legendás gyógyhatását tudományos bizonyítékokkal alátámasztani kívánó kutatók szerint a méz lelassítja a kórokozók fejlődését, még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben. 
 • A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént. 
 • A méz erősíti az idegeket, az immunrendszert.
 • Méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot. 
 • Jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt. 
 • A mézet használhatjuk külsőleg is. Ugyanis ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerű réteget képez rajta, fertőtleníti, kiöblíti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, s a sérülés hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő, és a méz serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

NÉHÁNY FONTOS DOLOG A MÉZRŐL ÉS A MÉZFOGYASZTÁSRÓL

A mézet olyan fruktózok, növényi cukrok adják, melyek tisztán, könnyedén, az emésztőrendszerben kíméletesen felszívódnak. A méz továbbá nemcsak édes ízű, savas is egyben. Szerves savai hozzájárulnak az étvágy, az emésztés normális működéséhez. Glükóz és fruktóz keveréke nagy arányban, emellett tiszta víz, szénhidrát, C és B1, B2, B3, B5, B6, vitaminok, réz, magnézium, kálium, nátrium, cink, vas, mangán, foszfor, kalcium. Emellett a méz természetes antioxidánsokat is tartalmaz.

A méz 190 féle anyagot tartalmaz (többek között 19 féle aminosavat, 33 féle ásványi anyagot, 11 féle vitamint, enzimeket. A méz a szervezetünk számára fontos és az egészségünk szempontjából elengedhetetlen anyagokat tartalmaz: 76%-a cukrot (40% gyümölcscukrot és 36% szőlőcukrot) 7% más fontos anyagot (vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, proteineket, aminosavakat) és 17% vizet. A tudomány a mézet tartja és a virágport az egyetlen olyan természetes tápanyagoknak, amely minden a szervezet számára létfontosságú anyagot tartalmaz. 

A magától kikristályosodott méz újból folyékonnyá tehető, ha max. 40 °C-ra melegítjük – ennél magasabb hőmérsékleten elpárolognak illóolajai és hatástalanná válnak az elbomlott enzimek. 

A méz tele van energiával, 1350-1450 Kj energiát tartalmaz 100 g méz. A méz serkentően hat az izmok és a szív működésére, emellett pozitívan befolyásolja az emésztőrendszert is. A méz csökkenti a vérnyomást, gyógyító hatása van nemcsak a légúti megbetegedéseknél, hanem a méz a májbetegségek esetén is jótékony hatású.

A méz hatása az ember egészségére rendkívül sokoldalúan hasznos. Természetes antioxidánsokban rendkívül gazdag a méz, az egészségében és a baktériumok, vírusokkal szembeni védelem terén alapvető fontosságúak. A szervezetben keletkező szabad gyököktől védenek, ezért nagy mennyiségben kell bevinni őket a szervezetbe a táplálkozással. A méz a szabad gyökök elleni védelemre elsőrangúan jó, napi fogyasztásával betegségek tucatja előzhető meg. Méz azért ennyire hatékony a mikrobák ellen, mert összetevői, például az alacsony pH–tartalma, valamint a szerves savai ellenséges közeg a vírusok, baktériumok számára. A méz ekképp a vágásokra, horzsolásokra, égési sérülésekre nagyon jó.

MÉZ GYÓGYHATÁSA ÖNMAGÁBAN

 • Csontritkulás - napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást. 50 felett mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania. Kedvezőbb hatást érsz el, ha ezt a kúrát összekapcsolod hidegen sajtolt mákolajjal és szezámmag őrleménnyel. 
 • Köhögés csillapítása - a mézet keverj össze fokhagymával; amely hatékonyabb az összes gyógyszergyári terméknél, a torokgyulladás és a köhögés csillapítása terén kedvezőbb, mivel valódi antibakteriális, antivirális összetevőket tartalmaz.
 • Bélrendszer, széklet - napi 1-2 teáskanál méz rendben tartja székletét, megnyugtatja gyomrát, bélrendszerét. Bélrendszer immunerősítése.
 • A gyógyszertári köhögéscsillapító csupán az idegekre hat, a köhögési reflex ingerküszöbének emelése által, anélkül, hogy a reflexet teljesen elnyomná. Ezáltal csökken a köhögési rohamok gyakorisága, a váladékot a beteg mégis fel tudja köhögni. Vagy nem. Akkor baj van. Ez benne van a részletes betegtájékoztatóban is. A közkedvelt és minden este látott ROBITUSSIN Junior szirup is ezt a hatóanyagot tartalmazza.
 • Ízületi gyulladás - Keverj el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd hígítsd fel vízzel ízlés szerint. Javítja az emésztést, és a fogyást is segíti. A méhészek soha nem ízületesek! Igaz, hogy ez főleg méhszúrások méregtartalma miatt van...
 • Égési sérülések - Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben. 
 • Álmatlanság - Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve igazi nyugtató.
 • Hiperaktivitás - Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.
 • Orrdugulás - Egy szűk evőkanál mézet oldj fel egy kisebb lábos vízben és inhalálj vele törölköző alatt.
 • Kimerültség - Oldj fel egy rész mézet négy rész vízben, majd tartsd a hűtőben és abból kortyolgass egy-egy kanálnyit.
 • Mélytisztító arcra - Keverj el egy rész mézet egy rész zabliszttel és kend fel az arcodra. Hagyd hatni fél órát, majd mosd le. Pattanásos bőrrel is csodát tesz.
 • Hajkondicionáló - Keverj el egy rész mézet egy rész olívaolajjal és dörzsöld be a hajba, majd csavard meleg törölközőbe. Hagyd rajta legalább tíz percig és öblítsd ki. Nagyon jót tesz a fejbőrnek is, fényes, rugalmas lesz tőle a hajad.
 • Migrén - Egy evőkanálnyi mézet oldj fel fél pohár meleg vízben. Apránként kortyolgasd el, amikor épp rád törne a migrén, és ha szükséges, ismételd meg 20 perccel később.
 • Szemgyulladás - Egy rész mézet oldj fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogasd a szemed.

MÉZ GYÓGYHATÁSA FAHÉJJAL

A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz…

SZÍVBETEGSÉG

A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

ARTRITISZ

Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.

HÓLYAGFERTŐZÉS

Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

FOGFÁJÁS

Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

KOLESZTERINSZINT

Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.

MEGFÁZÁS

Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

GYOMORPANASZOK

A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

AZ IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE

A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

NEHÉZ GYOMOR

Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

PATTANÁS

Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

BŐRFERTŐZÉS

A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.

FOGYÁS

Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

KRÓNIKUS FÁRADTSÁG

A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

Javaslat: SOHA NE forró vizet használj, mert benne kicsapódik a méz, hasonlatosan a tej felforrásához. Max 40 °C!

Virágpor, propolisz, méhpempő

Virágpor

A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél vagy a rovarok - főleg a méhek - segítségével kerül a bibére megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a virágport a hátsó lábukon lévő „kosárkákba” gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy szűk rács segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja. 

A méhek gyűjtötte virágpor nagyon ajánlatos serdülő, növekedő gyermekek számára. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. Napi 30-40 grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást és serkenti a szellemi képességet. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosít. Triptofán tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti, ezt bizonyítja, hogy a versenylovak takarmányozásának fontos eleme a virágpor. 

A virágpor adagolása: Gyermekeknek 5-15 g/nap, felnőtteknek: 15-20 g/nap. (1 kávéskanálnyi kb. 5 g)

Propolisz

A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga. A növények rügyének ragadós váladékából gyűjtenek össze. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.

A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr- fül- gége gyógyászatban használják, külsőleg. Használhatjuk belsőleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.

Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak. 

Propolisztablettákat gyomor- és bélbajokra ajánlják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja.

Méhpempő

A méhpempő a munkásméhek garatmirigy váladéka, a méhek teje. Ezzel az anyaggal etetik a fiatal munkásméhek a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni belőlük. 

Méhpempőt kap enni a petéző anyaméh is. A méhpempő összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. Legfontosabb összetevői a vitaminok. A B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik. 

A méhpempő nem gyógyszer, de igen hatásos táplálkozás-kiegészítő. A méhpempő általános erősítő hatású. Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be. Ez javítja az anyagcserét a szervezetet alkotó sejtek szintjéig. Leromlott, betegség utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő. A szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra igen jó hatású. Szívbeteg orvosok állítása szerint a szívesek kenyere.

A méhpempő a tapasztalatok szerint négy - tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be. Napi 2g feletti pempő adag szedése néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik. 

A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként is nagyon fontos. Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig szopogassuk. Adagolása felnőtt részére: a méhpempőt tartalmazó fiola tartalmából naponta fél gramm pempő (egy fiola tartalma 6 nap alatt fogyasztandó). Általános feljavításra: naponta 0,3-0,4 g pempő (egy fiola tartalma 7-10 nap alatt fogyasztandó).

Súlyosabb állapotban, erősen leromlott szervezet, nagyon gyors javulás igénye vagy konkrét célok esetén az adag növelhető egészen 1 g naponkénti mennyiségig. Gyerekek részére a testsúllyal arányosan adagolandó. A változáson túljutott nőknek fél-egy évig nem célszerű pempőt fogyasztani, mert a normál havi ciklust visszaállíthatja. Az év letelte után napi 1 g pempő adagolása eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad. Szívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású.

Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak állandó orvosi felügyelet mellett szedhetnek pempőt, mert a gyógyszer igényük lecsökken, ami súlyos bajt okozhat. A kúra kezdete után legkésőbb egy héttel a gyógyszer-adagolást újra be kell állítani. Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos! A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt. A hűtőszekrényben +1 - +3 °C hőfokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad. A méz, virágpor fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti. A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel szabad érinteni. Fémmel érintkezésbe hozni tilos. Legjobb a fa vagy műanyag lapátka használata.